top of page
kroppen16.jpg

Hälsporre

Submitted by Anonymous on Tue, 2012-08-21 16:27

Efter sommarens användande av mjuka sandaler är det många som kommer tillbaka från semestern med en överbelastning i fotens undre bindväv, plantarfascian. Symptomen börjar ofta som en ömhet under foten vid belastning som försvinner efter några minuter när foten har kommit igång. Efter en tid blir ömheten mer ihärdig och sitter kvar även när foten har blivit varm och värsta fall även efter aktiviteten avslutats. 

 

Fascian och musklerna i foten arbetar tillsammans för att stabilisera och utveckla kraft vid belastning som promenader eller joggning. När belastningen blir för stor eller vilan mellan aktiviteter blir för kort uppstår små skador i vävnaden, som inte hinner läka ihop. Detta medför en inflammationsprocess som gör vävnaden svullen och känsligare för smärta. 

Tillåts inflammationen göra sitt jobb och läka skadorna, försvinner smärtan inom några veckor och problemet är ur världen. Fortsätter däremot belastningen riskerar tillståndet bli kroniskt och läkningstiden ökas från veckor till månader och ibland år. 

 

Det första steget att ta när symptomen på en hälsporre visar sig är att avlasta foten. Det betyder sluta med den aktivitet som skapat problemen i första läget (löpning, hopp) och utföra alternativ träning (cykel, vattenlöpning, crosstrainer) för att behålla kondition och påskynda läkningsprocessen. 

Foten bör också tejpas för att minska belastningen som uppstår vid vardagliga aktiviteter som promenader och att stå på jobbet. Den första veckan kan antiinflammatoriska läkemedel lindra smärtan och minska en eventuell svullnad något.

När den första smärtan har lagt sig och foten tål lite belastning bör ett rehabiliteringsprogram inledas med fokus på styrka, rörlighet och balans i underben och fot. Man kan även behandla sig själv genom att töja vadmuskulaturen och rulla en boll under foten.

Hur lång tid rehabiliteringen tar är individuellt och beror på hur allvarlig skadan är och hur länge foten har varit skadad. 

 

När skadan är läkt och foten är rehabiliterad är det dags att återuppta sin idrott eller aktivitet. I många fall uppkommer hälsporre och andra skador vid långvarig upprepad belastning som exempelvis löpning eller hopp av olika slag. Det bästa sättet att hålla foten hel är att variera sin träning. Variationen kan vara löpning på olika underlag (sand, skog, grusväg) och i olika hastighet så att inte alla pass sätter samma belastning på foten. Mellan löprundorna bör foten få vila 24-48h beroende på aktivitetsnivå. Detta är ett utmärkt tillfälle att träna styrka och rörlighet för att hålla alla typer av skador borta. 

 

Har du besvär med hälsporre?

Kontakta TeamFysiq på info@teamfysiq.se eller 08-30 20 25 så hjälper vi dig med ett individuellt rehabiliteringsprogram

bottom of page